(Suomeksi, scrollaa alas!)

Tan ma Zhang is the fifth jingang bashi in our system. Our translation for it is “spying palm”. This name comes from the tactics trained within the movement. You are sending scouts behind enemy lines to spy, in the movement you are reaching over the opponents guard to gauge a response. The movement trains the usage of the back, especially the upper back in conjunction with the rest of the body. You are opening and using the movement of your back and shoulder blades to increase your reach. The movement should be relaxed to allow the movement and opening to happen.

The sequence uses three finger strikes after which you change the front side. The stance used is a more natural type stance, with more weight on the back leg, still sitting down as learned in ma bu training. The weight shifts between the legs with the movement, but there should always be at least 50% weight on the back leg, let the reach come from the back and shoulders, not only from shifting weight forward. The finger strikes are aimed at an opponent’s eyes and throat and the hand movement moves with a curve, going up and falling down, this is how you reach over your opponents guard (hands protecting the head). When the previous hand pulls back and the next strike comes, you use the backwards moving hand to grab and pull something, “the hand never draws back empty”. Both hands are active all through the sequence. In the official sequence you do two finger strikes and with the third you can add some explosive power. After these the change happens through grabbing something with your front hand, pulling it backwards with a backwards step changing the side facing forward, and then you are ready to do three finger strikes starting from the other side. The first finger strike comes from behind the grabbing hand in the same vertical line, you are “hiding” the striking hand.

When you train you can do as many finger strikes on one side as you like, also with limited space you can keep the feet in the same place and train your back more. You can use explosive force on some of the strikes, or just do all of them more relaxed. Main point of the movement is to use the long and relaxed movement quality, opening your back and releasing your shoulder blades. Also to learn to coordinate open shoulders and mobile shoulder blades with the rest of the body.

Tan ma zhang on kuudes jingang bashi meidän järjestelmässä. Käännös jota useimmiten käytämme on “vakoileva käsi”. Se juontaa juurensa Kiinalaiseen sotastrategiaan, jossa lähetettiin vakoilijoita vihollisen leiriin vakoilemaan, sinä lähetät käsiäsi vastustajan suojauksen yli hakeaksesi reaktiota. Liike harjoittaa selän käyttöä, erityisesti yläselän käyttöä yhdessä muun kehon kanssa. Liikkeessä avataan hartioiden ja lapaluiden liikettä, jolla kasvatetaan käden ulottuvuutta. Liike on rento joka mahdollistaa lapojen ja selän ‘avautumisen’.

Tekniikka sisältää kolme sormenpää iskua, jonka jälkeen vaihdetaan toinen puoli eteen. Asento jossa liikettä tehdään on hieman korkeampi ja takapainoisempi kuin edellisissä tekniikoissa, mutta samat periaatteet asentoon uppoamisesta ja maatumisesta pätevät joka tapauksessa. Painopiste siirtyy jalkojen välillä liikkeen kanssa, mutta takajalalla täytyy aina olla vähintään 50% painosta, jotta käden kurotus tapahtuisi hartiaa ja selkää käyttäen eikä vain painonsiirrolla. Sormi-iskut kohdistuvat vastustajan silmiä ja kurkkua kohti. Käden liike on kaareva, nousten ylös ja laskien alas, näin kurotat vastustajan suojauksen yli. Samalla kun iskevä käsi kulkee kohti vastustajaa niin toinen käsi vetää taaksepäin ottaen jotain mukaansa, Kiinalaisissa lajeissa on sananlasku “käsi ei palaa tyhjänä takaisin”. Molemmat kädet ovat jatkuvasti aktiivisia läpi liikkeen. Virallisessa tekniikassa tehdään kaksi rentoa sormi iskua ja kolmannella käytetään räjähtävää voimaa. Kolmen sormi-iskun jälkeen tehdään puolen vaihdos, otetaan kiinni jostain etukädellä ja vedetään taaksepäin askeleen kanssa, näin vaihtuu toinen puoli eteenpäin ja olet valmis tekemään kolme iskua toiselta puolelta lähtien. Ensimmäinen sormi-isku tulee toisen käden takaa, “piilotat” iskevän käden.

Kun harjoittelet voit tehdä mielen mukaan iskuja yhdeltä puolelta, myös jos on tilarajoituksia niin voit pitää jalat paikallaan ja harjoitella pääasiassa selän ja hartian käyttöä. Voit käyttää räjähtävää voimaa joissakin iskuissa tai sitten vain tehdä pitkiä sarjoja rentoja heittoja. Liikkeen päätarkoitus on käyttää pitkää ja rentoa liikkeenlaatua, avaten lapaluita ja mobilisoiden koko yläselkää. Sekä opetella kordinoimaan tätä avonaista hartiaa selän ja muun kehon kanssa.