(Suomeksi, scrollaa alas)

Xiang Long is the fourth jingang bashi technique. The name can be loosely translated as “taming the dragon”, we are punching upwards to the sky to bring down the dragon. The technique is an upwards punch, which is represented in the form with a punch through an opponents chin. In fighting it can be used for targets in the midsection also. Training short power this means that in the movement you bring your fist to the level of the opponents chin, then explode upward, finding the correct point where to issue your whole body power. The supporting hand is used to “mark” the point of power, so you bring your hands together, so the punching hand feels the contact of the supporting hand giving the cue for issuing power. The stepping is using a sick sack motion, the preparation step is forward, but the punch step is taken at an angle to the side. This represents stepping into the opponents mid-line, through the “front gate”.
The internal mechanics of the punch is the same as other straight line short power punches. But there are small adjustments happening in the body, because of the different direction and motion of the punch. You need to be careful not to loose your sinking power, so don’t lift your stance with the punch, stay down in your horse stance. Also be careful of lifting your shoulder to you ear, this will lead to breaking of the shoulder structure. Bajiquan is issuing power “in all eight directions”, in Xiang Long you might feel a bigger emphasis on the downwards and upwards vectors of force.

 

Xiang Long on neljäs jingang bashi tekniikka. Nimi voidaan kääntää “lohikäärmeen kesytykseksi”, iskemme ylös taivaisiin tuodaksemme alas lohikäärmeen. Tekniikka on ylöspäin suuntautuva lyönti, jota harjoituksessa edustaa lyönti vastustajan leukaan. Kamppailussa sitä tosin voi käyttää myös kohteisiin keskivartalossa. Harjoitellesamme lyhyttä voimaa liike tehdään niin että nyrkki viedään ensin vastustajan leuan kohdalle ja siitä räjähdetään ylös, näin hakien oikeaa kohtaa ja ajoitusta koko kehon voimantuotolle. Tukikättä käytetään “merkkamaan” kohta jossa voimaa tuotetaan, eli kädet tuodaan ensin yhteen jotta lyövä käsi tuntee tukikäden kontaktin, näin antaen merkin voimantuotolle. Askellus on siksakkia, valmisteleva askel on eteenpäin mutta lyönnin kanssa tuleva askel on sivulle kulmattu. Tämä edustaa vastustajan keskilinjaan astumista, hänen “etuportista”.

Liikkeen sisäinen mekaniikka on aikalailla sama kuin muissakin suoran linjan lyhyeen voiman lyönneissä. Pieniä säätöjä kehossa tapahtuu poikkeavan liikeradan vuoksi. Harjoittelijan täytyy olla valppaana että ei menetä laskevaa/uppoavaa voimaa lyönnissä, eli asento ei saa nousta lyönnin kanssa, hevosasento pysyy alhaalla. Myös hartian nousu korvaan on yleinen virhe liikkeessä, tämä rikkoo hartian rakenteen lyönnissä. Bajiquan on voimantuottoa “kaikkiin kahdeksan suuntaan”, Xiang Longissa pitäisi tuntea hieman enemmän painotusta alas ja ylös menevissä voimavektoreissa.